Per qui serveix la Ronda Nord?

Preguntes sense resposta

Mirant un plànol de la zona, no s’entén la necessitat de connectar Les Planes amb el Collet de Sant Joan, doncs ni un lloc ni l’altre tenen problemes de comunicació amb la resta d’Olesa. Si hi vas sobre el terreny encara s’entén menys.

Per qui és la Ronda Nord?

Els que viuen al Casc Antic van a comprar a La Balconada, al Collet o a Les Planes? I el veïnat de Les Planes aprofitarà per a sortir a la carretera de Terrassa? Estem davant de dos nuclis de població tant densificats i amb tants vehicles, que les infraestructures actuals són insuficients? La “peatonalització” del Casc Antic ha creat un problema tan greu de trànsit que cal construir una infraestructura com la Ronda Nord? No poden entrar ni sortir el veïns i les veïnes del Casc Antic i cal crear una nova via?

Quina es la raó de fons?

Eliminades les raons lligades a la comunicació, Olesa no és tant gran com per a fer una via transversal com Terrassa o Sabadell. Amb cotxe ja podem anar a qualsevol lloc, encara que triguem una mica més que a peu! Només queden les explicacions lligades al negoci de la construcció. Olesa va passar de tenir 8.327 habitatges al 2001 a 10.312 habitatges al 2011; de tenir 167 empreses dedicades a la construcció al 1994, a 289 al 2002 (tot i que aquest sector només representa el 4,6 % de les afiliacions a la Seguretat Social).

El negoci de la construcció

Es proposa construir 249 habitatges a sobre del Casc Antic i el Collet de Sant Joan, sense cap justificació de quina és la necessitat o demandes del veïnat (que no el va voler durant el taller de participació!) L’únic argument que es repeteix és el «mantra» del passat: el que estava previst en el PGOU del 96, era pitjor.

Les Planes també rebran?

No es diu tampoc que aquesta nova zona forma part d’un gran acord amb la zona de negoci immobiliari de Cal Candi, de fet entenem que les propostes formen part d’un mateix paquet (La Ronda Nord travessarà Les Planes, just per sobre de la nova promoció dels 454 habitatges nous).

Però, què significarà pel veïnat del Casc Antic aquest projecte?

Previsiblement uns 400 cotxes més circulant pels seus carrers i al voltant de 800 persones més al barri. I això, indubtablement una nova empenta més per ocupar el Pla de Can Llimona.

La Generalitat no ho veu clar!

Fins i tot l’Informe Ambiental de resposta que fa la Generalitat al POUM, qüestiona la forma en que es vol fer aquesta infraestructura i la seva relació amb els connectors biològics de la zona.

I el veïnat d’aquests barris?

No sabem què en pensa tothom, però molts veïns i veïnes del Casc Antic, de Les Planes i també del Collet estan preocupats i s’han apropat al Moviment Veïnal, tenint en compte els beneficis i perjudicis que pot portar a la zona.

Però això no va de barris: persones dels Closos, de Sant Bernat, de la Central, del Poble Sec o de l’Eixample també estan preocupats per aquests greus impactes, i estan implicades per salvar Olesa.

Això de què va doncs?

A la fi, qui sortirà guanyant en aquesta partida d’escacs és qui sigui el gran propietari o propietaris dels terrenys on s’hi faran aquests 249 habitatges i, de retruc, els de Cal Candi.

Per això, el que estimem Olesa i la volem conservar, els que creiem en un equilibri territorial i ambiental, els que pensem en la globalitat i el conjunt, els que no ens sentim còmodes en un futur gris de ciment i asfalt, hem de fer un pas endavant i proposar una alternativa de futur.

Una via verda? O una anella verda?

I si, en lloc d’edificar tot el perímetre de Can Llimona hi féssim un gran passeig per anar a peu, amb patinet o bicicleta, ple de vegetació i arbres, bancs i fonts, o fins hi tot amb petits horts; un espai lliure que pogués acollir activitats de lleure, educatives, esportives i culturals. I que alhora permetés mantenir la seva funció de connector biològic i natural…, això és somiar?

Siguem somiadores!

Doncs posats a imaginar, imagineu-vos també un altre anella verda pel sud, amb els Ferrocarrils soterrats per la Generalitat, i un gran espai lineal connectant Closos, Eixample i la Central, apropant-nos al riu Llobregat…persones, vida, natura i harmonia…

«¿Y para qué sirve la utopía? Para eso, sirve para caminar» diria Galeano.

Moviment Veïnal d’Olesa

 

Article anterior
Article següent

Comentaris

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles relacionats

Segueix-nos

1,740FansLike
2,596FollowersFollow
1,229FollowersFollow

Últimes entrades

Guaita!

Fora de joc

Futbol Sala

Campiona i rècord

Boxa

Farmàcies de Guàrdia