50è aniversari de l’Escola Daina-Isard

Parlem amb…

 … Lídia Carranza, Directora Docent de l’Escola Daina-Isard

 

 Daina-Isard, Cooperativa d’Ensenyament: passat, present i futur

 

Un dia com avui, fa 50 anys, un grup de mares i pares es van coordinar per aconseguir el seu objectiu: una educació de qualitat per als seus fills i filles. Mig segle després, aquest continua sent l’objectiu dels que actualment formem part de l’escola Daina-Isard.

 

P: Com definiries l’Escola?

R: Des de l’Escola, partim de la base que l’escola ha de ser un lloc on els nens i les nenes hi vulguin venir. Un lloc on, a banda d’unes instal·lacions que propiciïn el procés d’ensenyament-aprenentatge, trobin un entorn favorable per a establir vincles i créixer com a persones. Cal pensar que molts dels infants que inicien la seva escolarització al Centre l’inicien amb 3 anys, sense tenir gaire clar on van i què hi vénen a fer, i surten sent adults amb un criteri i uns valors que considerem imprescindibles com l’empatia, la solidaritat, la generositat i la tolerància.

Són quinze anys que les famílies ens comparteixen el més preuat, els seus fills i filles, i que ens permeten acompanyar-los en aquest viatge que suposa el creixement personal, cadascú d’acord amb els seus interessos i les seves necessitats. I quinze anys donen per molt. A nosaltres aquest fet ens emociona molt, perquè entenem que l’educació és un acte de confiança i el nostre objectiu és fer valdre aquesta confiança, formant persones competents per a un futur a vegades força incert, però que els demanarà actuar de forma polivalent i efectiva en els diferents entorns en els quals participin, segurament també canviants.

Cal donar les eines que els permetin fer front a totes les situacions que els plantegi la vida, ara i en el futur. Es tracta, doncs, d’oferir un camí ple d’experiències, acompanyats de professionals, amb la responsabilitat de compartir decisions que garanteixin l’èxit personal, en les infinites versions que això suposi. Una per a cadascú de nosaltres.

P: Què ha canviat durant aquests 50 anys?

R: L’acompanyament i la proximitat a l’alumnat ha estat sempre un element clau del nostre projecte, tenint molt present que cadascú de nosaltres requereix un acompanyament personalitzat. Tots som persones diferents i necessitem atencions diferents. Som diversos i vivim en diversitat, i és per això que ens agrada atendre aquesta diversitat, innovant i prenent l’educació com a eina de millora d’un món que sovint ens genera dubtes, però que també ens facilita com mirar endavant. Es tracta, doncs, d’un projecte que, amb dedicació i entusiasme, ha anat evolucionant al llarg d’aquests anys a mesura que la societat també fa el seu curs, intentant respondre les necessitats que aquesta ens planteja i mirant d’afrontar el nou paradigma social, de la mà sempre de l’educatiu.

Cal pensar que els infants i joves estan plens de creativitat, d’il·lusió i d’imaginació i que, per tant, necessiten una dinàmica que respongui i potenciï aquestes actituds, mirant que siguin fonts, no dipòsits. D’aquí, la potenciació del treball en equip, el foment de l’esperit crític, de la creativitat, de la innovació i d’estimar allò que es fa. Perquè creiem que estem al davant d’una transformació profunda que ha de fer sostenibles les escoles, que doni sentit a la nostra acció educativa, prenent el canvi com a constant. I aquest canvi ha suposat la fusió de matèries segons àmbits (artístic, lingüístic, científic, STEM…), la incorporació de les tecnologies al nostre projecte, substituint els llibres en paper per materials digitals de creació pròpia i desenvolupant el treball amb tauleta pròpia dels alumnes de sisè de primària fins a quart de l’ESO, amb el projecte OneToOne, com també ha suposat la creació d’espais de creació de projectes interdisciplinaris a l’etapa de Batxillerat, els workshops, o la implantació del Batxillerat artístic també en aquesta etapa, sense oblidar els espais dedicats a les assemblees, a les xerrades de conscienciació social, les accions d’implicació social i l’acció tutorial, fonamental en aquest acompanyament. Connectant l’escola amb l’entorn.

P: Què significa ser escola cooperativa?

R: Ser un escola cooperativa suposa valorar el “nosaltres” més que el “jo”, pensar com a col·lectiu i per al col·lectiu, aportar el granet de sorra individual per tal de fer créixer un conjunt, basant-nos en el “som perquè siguin”. A nivell estructural això implica que la titularitat de la cooperativa és de les famílies usuàries. La seva visió es materialitza en llegar un projecte educatiu de qualitat a les generacions futures, mitjançant l’ajut mutu i equitatiu entre els seus socis. Aquest principi de solidaritat és sobre el que es fonamenta la nostra cooperativa.

L’Assemblea General de Cooperativistes és el principal òrgan de govern i d’expressió de la voluntat social de la cooperativa, que està constituïda per quatre grans àmbits: l’Escola, l’Associació Esportiva Escolar Daina–Isard, l’Espai de Cultura i l’Escola de Famílies.

P: Què ens espera durant aquest 50è?

R: Cinquanta anys no es fan cada dia. Són cinquanta anys de primers dies d’escola, de festes de Nadal, de Carnestoltes, de “Santjordis”, de comiats de final de curs i altre cop de retrobades. Una xifra rodona que sovint ens fa pensar. I això ens il·lusiona, així que ens espera un aniversari divers, com l’escola. És un moment per recordar les arrels, per celebrar cinquanta anys d’esforços de famílies, professionals i alumnes. Cinquanta anys de vida en comú, d’avançar plegats. Volem retrobar-nos amb exalumnes i ex treballadors, compartir el temps amb l’alumnat i els professionals actuals, tot esperant que sigui un moment i un espai per reviure, però també per imaginar: com serem d’aquí a cinquanta anys? Entenem que aquesta pregunta no té una resposta concreta, però sabem que tots els que hem participat d’aquest projecte al llarg d’aquest temps podem, d’una forma o altra, aportar el punt de vista més personal. Aprofitar la mirada al passat per projectar el que volem veure al futur. El proper mes de gener realitzarem l’acte inaugural del 50è aniversari, el tret de sortida d’una data molt especial, i, a partir d’aquí, celebrarem el mig segle amb una sèrie d’activitats que molt aviat donarem a conèixer.

 

Redacció 08640

 

 

 

 

Comentaris

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles relacionats

Segueix-nos

1,740FansLike
2,596FollowersFollow
1,229FollowersFollow

Últimes entrades

Música enregistrada

Fora de joc

Bon xut!

Tennis taula

Farmàcies de Guàrdia